PUBLISHER
DISTRIBUTION
new events newsletter about us route journals contact shopping cart
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
EnglishAdvanced search >

Maklu | Garant | Spinhuis


open
19 & 20 september


Het Boekenpodium

 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Peter Verstraten & Sjef Houppermans (Red.)
Oedipus heerst!? (Reeks Psychoanalyse en Cultuur, nr. 7)
ISBN: 9789044134414
Number of pages: 184
Status: Published - can be ordered - can be delivered
Price: € 24,40
Publisher : Garant Uitgevers nv
Print-version   Order

About the book:

Toen Freud zijn oedipuscomplex op Sophocles’ klassieke tragedie entte, was de portee dat in iedere jongen een Oedipus schuilt (‘je suis Oedipe’). Maar een alomtegenwoordige figuur hoeft niet enkel op bevestiging te rekenen; hij roept ook weerstand op en kan tot vehikel worden gemaakt voor herbezinning. Wat is de status van Oedipus anno nu? Heerst hij nog steeds – als een koning dan wel als een ‘maladie (d’amour)’? In deze bundel zijn de bijdragen bijeengebracht van de studiedag op 31 oktober 2015, aangevuld met enkele speciaal voor de gelegenheid geschreven artikelen. De figuur van Oedipus is het uitgangspunt in beschouwingen over onder meer de klassieke tragedie; de problematiek van de dwangneurose; de moeder in het werk van kinderloze mannelijke auteurs; het denken van Deleuze en Guattari; het toneelwerk van Mulisch en Claus; de debuutroman van Alain Robbe-Grillet; het oeuvre van Willem Frederik Hermans.About the contents:

Inhoudsopgave
InleidingAbout the author(s):

Peter Verstraten is voorzitter van de opleiding Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is bestuurslid van de Stichting Psychoanalyse en Cultuur en levert geregeld bijdragen aan de bundels van de stichting. Tevens is hij betrokken bij de filmploeg van de NVPA. Zijn meest recente studie is Humour and Irony in Dutch Post-war Fiction.
Sjef Houppermans is verbonden aan de opleiding Frans van de Universiteit Leiden. Hij publiceert over Franse literatuur onder meer vanuit een psychoanalytisch vertrekpunt. Hij is voorzitter van de Stichting Psychoanalyse en Cultuur en redacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse.

Met bijdragen van Rick Dolphijn, Henk Hillenaar, Sjef Houppermans, Nelleke Noordervliet, Daan Rutten, Ben Schomakers, Philippe Van Haute, Paul Verhaeghe & Peter Verstraten.