PUBLISHER
DISTRIBUTION
new events newsletter about us route journals contact shopping cart
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
EnglishAdvanced search >

Maklu | Garant | Spinhuis


open
19 & 20 september


Het Boekenpodium

 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


S. Metaal & I. Teijmant
Het wonder van Westerpark
ISBN: 9789055892952
Number of pages: 0
Status: Published - can be ordered - can be delivered
Price: € 17,50
Publisher : Het Spinhuis
Print-version   Order

About the book:
De naam Staatsliedenbuurt roept beelden op van krakers, rommeligheid en weerbaarheid zoals het was in de jaren tachtig. De Staats was een begrip en synoniem voor een no-go area. Maar steeds vaker hoor je mensen spreken over Westerpark als een hippe wijk met een historische bebouwing en een gezellig straatbeeld. Dat wonder heeft zich niet alleen voltrokken doordat de stad populairder wordt en het staddeel een centraal park heeft gekregen, maar ook door ferme ingrepen in het stadsdeel zelf.
De kern van de wijk, de Fannius Scholtenbuurt, is ingrijpend vernieuwd. Niet dat veel woningen zijn gesloopt of verkocht, wat vaak het geval is in aantrekkelijke delen van de binnenstad. Integendeel, het stadsdeel heeft haar stedelijke, gemengde karakter behouden, of beter gezegd, is stedelijker en gemengder dan ooit: een prettige sociale mix. De gevels zijn schoongespoten en oorspronkelijk ornamenten teruggebracht, de straatsteen heeft het asfalt verdrongen en er is meer groen en speelgelegenheid. En niet te vergeten: de woningen zijn in overleg met bewoners gerenoveerd en in oude winkelpanden is de bedrijvigheid weer voor een deel terug. Door het reinigen van de gevel, de verlichting van de winkelruiten en extra lantaarns is letterlijk en figuurlijk het licht in de buurt aangegaan.
In dit boek wordt verslag gedaan van dit vernieuwingsproces. Het was een lange weg die is afgelegd, waarbij de rommelige Staatsliedenbuurt is veranderd in het levendige hart van Westerpark.

About the contents:
  1. Een veelzijdige opgave
  2. Wat eraan vooraf ging
  3. Complexgewijze vernieuwing
  4. Een ingewikkelde ingreep
  5. Van de Staats naar Westerpark
  6. Conclusies


About the author(s):
Stefan Metaal en Ineke Teijmant zijn stadssociologen bij de afdeling Sociologie & Antropologie van de Universiteit van Amsterdam, en hebben een ruime ervaring met kwalitatief onderzoek in stadswijken.