C.J.M. Breunesse
Losgemaakt uit de verdrukking. Opiniejournalistiek rond de scheiding van Noord en Zuid 1828-1832


ISBN:9789055893102
Aantal Pagina's:276 blz.
Prijs: €33,50
Uitgever: Het Spinhuis
 

Over het boek:

Het onderwerp van deze publicatie is de opiniejournalistiek in de historische context van een kritische periode in de politieke geschiedenis van het huidige Nederland en het buurland België: de jaren 1828 tot en met 1832.
De scheiding van Noord en Zuid was de uitkomst van een chaotisch verlopen proces met een dramatische afloop voor de hoofdrolspeler koning Willem I.
Daarom dringt de vraag zich op, of de crisis in de verhouding van Noord en Zuid een impuls heeft gegeven aan de nog maar zwak ontwikkelde opiniërende journalistiek. Dat dit het geval geweest kan zijn is niet zo vanzelfsprekend, want vooral de uitgevers en redacteuren van persorganen met een opiniërende functie werden geconfronteerd met een ingrijpende restrictieve en repressieve opstelling van de overheid.
Om de toestand beknopt samen te vatten: oppositionele bladen werden pijnlijk nauwkeurig gecontroleerd en regeringsgezinde titels royaal gesubsidieerd.


 
Uit de inhoud:

Inhoudsopgave
Inleiding


 
Over de auteur(s):

C.J.M. Breunesse studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en was docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs.