Helen Tovey
Laat ze buiten spelen. Pleidooi voor gezonde risico's (Fontys Reeks Educatief, nr. 13)


ISBN:9789044127935
Aantal Pagina's:192 blz.
Prijs: €22,70
Uitgever: Garant Uitgevers nv
 

Over het boek:

Helen Tovery brengt in dit boek belangrijke elementen bij elkaar over wat het betekent om tijdens en door buitenspel te leren. Ondanks pogingen om de eis wettelijk te verankeren dat aan kinderen rijke mogelijkheden worden geboden om ‘buiten’ te leren, is dat tot nu toe niet gebeurd. Het boek wil – in afwachting daarop - ondersteuning geven aan beroepskrachten die met kinderen van anderen werken. Zij worden aangemoedigd om kinderen op rijke en gevarieerde manieren ervaringen van hoge kwaliteit aan te bieden op buitenspeelterreinen.


This book deserves to become a classic in early childhood education. It condenses a lifetime of wisdom about why outdoor play in nature is essential for healthy child development and how schools can create natural settings, balance safety with opportunities for reasonable risk taking, and train teachers to support creative play and discovery.
Louise Chawla, hoogleraar, verbonden aan het Center for Children, Youth and Environments, University of Colorado, Boulder (USA)

Het is een schrale wereld waarin kinderen niet meer buiten spelen. Diverse boeken, documentaires en krantenartikelen hebben het natuurtekort van moderne kinderen gesignaleerd. Helen Tovey gaat in dit boek een belangrijke stap verder. Eerst laat ze beargumenteerd zien waarom spelen in het groen zo belangrijk is voor kinderen. Vervolgens geeft ze heel concreet aan hoe we dat opnieuw kunnen stimuleren. Daarbij gaat ze uitgebreid in op een punt dat velen aan het hart gaat: de vermeende risico’s voor kinderen. Docenten, ouders, ontwerpers en beheerders: laat u door dit prachtige boek aan het denken zetten!
Kris van Koppen, Universitair hoofddocent Milieubeleid, Wageningen Universiteit

We weten het allemaal wel: kinderen leren door buiten spelen. De computer is fantastisch, maar het buitenspelen waar alle zintuigen in de praktijk worden ingezet met levende leeftijdgenoten, kan niet vervangen worden. Helen Tovey zet systematisch alle aspecten van het buitenspelen helder op een rijtje. Ze schrijft zeer toegankelijk en onderbouwt wat ze schrijft met wetenschappelijk onderzoek. Met name ouders en leerkrachten worden gemangeld in alle informatie die op ze afkomt, en komen argumenten tekort om hun eigen gevoel te kunnen onderbouwen en te durven voelen. Tovey geeft ze die.
Martine Delfos, biopsycholoog, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en schrijver

Elk jaar gingen we met de klas een keer naar de boerderij. De paashaas had dan voor ons eieren verstopt. Als we die gevonden hadden, gingen we naar de dieren kijken. De koeien en de stier konden we bekijken van een afstandje. Maar de (jonge) hondjes, de poesjes, de lammetjes, de konijntjes en de kalfjes daarbij mochten de kinderen in het hok. En dan begon het feest voor mij. De drukste kinderen voelden zich het meest op hun gemak. Heerlijk knuffelen met een dier! Er was harmonie en verstandhouding. ”Wat jammer dat deze kinderen de hele dag in de bank moeten zitten.” Deze kinderen hebben bij Tovey een pleitbezorger voor een leerzame(re) buitenschool gevonden.
Jan van Balkom, medewerker Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg voorheen werkzaam in het speciaal onderwijs


Laat ze buiten spelen. Pleidooi voor gezonde risico’s is het 12e deel in de Reeks Educatief van Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg.
 
Uit de inhoud:
Volledige inhoudsopgave
 
Over de auteur(s):
Laat ze buiten spelen is een vertaling van het boek Playing Outdoors van Helen Tovery, docent aan de Roehampton University te Londen.