Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Arnout de Cleene
Outsiderliteratuur. "Waanzinnige" auteurs in het Nederlands- en Frantalige discours na 1960. (Academisch literair, nr. 12)
ISBN: 9789044137057
Aantal Pagina's: 409
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 39,00
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Literatuur geschreven door waanzinnig genoemde auteurs staat centraal in deze literatuurwetenschappelijke studie. Outsiderliteratuur heeft een bijzondere en complexe plaats in de culturele verbeelding. Enerzijds is het een marginaal fenomeen. Anderzijds is outsiderliteratuur niet weg te denken. Ideeën over de kruisbestuiving tussen waanzin, creativiteit en authenticiteit, maar ook de overtuiging dat waanzin en literatuur elkaar uitsluiten, zijn alomtegenwoordig. Daarnaast zijn er, afhankelijk van de auteur, de tekst, de plaats en de tijd belangrijke verschillen in de commentaren bij outsiderliteratuur.

In Outsiderliteratuur biedt Arnout De Cleene een analyse van de manier waarop recensenten, wetenschappers, bloemlezers en auteurs over outsiderliteratuur spreken in de tweede helft van de twintigste en aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Dat gebeurt vanuit een discoursanalytisch perspectief. Daarvoor wordt het werk van de Franse filosoof Michel Foucault kritisch bekeken en nadien ingezet om verschillende casussen uit het Nederlands- en Franstalige gebied te onderzoeken. Bloemlezingen van gestoorde teksten of écrits bruts, literatuur geschreven door gedoemde dichters of fous littéraires, en auteurs als Jan Arends, J.M.H. Berckmans, Sophie Podolski en Simon Vinkenoog komen aan bod. Op die manier belicht deze studie de plaats die de waanzinnige auteur inneemt in het literaire spreken en krijgt de lezer een antwoord op de vraag hoe waanzin en literatuur ten opzichte van elkaar functioneren.

Uit de inhoud:

Finalist van de Van Helsdingenprijs 2020, een prijs die wordt uitgereikt voor boeken binnen het domein Psychiatrie en Filosofie Een mooie bespreking in het juryverslagMarileen La Haije besprak 'Outsiderliteratuur. "Waanzinnige" auteurs in het Nederlands- en Frantalige discours na 1960' lovend in het tijdschrift Nederlandse letterkunde. Ze benadrukt de indrukwekkende nuance en gelaagdheid van deze vernieuwende blik op de relatie tussen literatuur en waanzin, en beschouwt het boek ook als ‘zeer waardevol voor wetenschappers buiten de Nederlands- en Franstalige letterkunde’. besprekingOver de auteur(s):
Arnout De Cleene studeerde cultuur- en literatuurwetenschappen. Hij cureert tentoonstellingen en publiceert over een brede waaier aan literaire, artistieke en culturele onderwerpen.