Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


M. Beyers
Eigen Kracht - conferenties, burgers aan zet (Cahiers Campus Gelbergen, nr. 1)
ISBN: 9789044130768
Aantal Pagina's: 146
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 19,50
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:

Dit boek is een leidraad bij het begrijpen en gebruiken van Eigen Kracht-conferenties voor gezinnen.

Tijdens een Eigen Kracht-conferentie maken mensen samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst. Zij worden voor de organisatie van de conferentie geholpen door een onafhankelijke Eigen Krachtcoördinator.

Aan de basis ligt de overtuiging dat ieder individu, gezin of samenlevingsvorm beschikt over een netwerk. Bij het optreden van medische, psychische, relationele problemen hebben mensen de neiging om zich te isoleren. Eigen Kracht-conferenties vertrekken van de hulpvrager en zijn netwerk en ondersteunt die bij het vergroten van zijn kring. Door het vergroten van de kring om iemand heen, vergroot ook het draagvlak en daarmee de slaagkansen voor de uitvoering van het plan.

Eigen Kracht-conferenties zijn een besluitvormingsmodel dat bepaalde burgerrechten wil garanderen: het recht van mensen om (opnieuw) eigenaar te worden van hun hulpvraag en op het behouden van de regie over mogelijke oplossingen. Door burgers te erkennen in hun positie als besluitvormers worden zij niet alleen geactiveerd, maar ontstaat er ook de mogelijkheid tot samenwerking tussen informele en formele zorg.

Door de focus niet te leggen op de problemen, maar op de kracht van de familie en het sociaal netwerk wijzigt de positie van de hulpvrager. Vermaatschappelijking van de zorg kan pas mogelijk worden wanneer de cliënt een andere positie kan innemen. Hij wordt van afhankelijke hulpvrager een persoon met versterkte mogelijkheden om keuzes te maken.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave
Voorwoord

Over de auteur(s):
Mirjam Beyers (1962) heeft de algemene opleiding aan het HIG – Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel gevolgd. Vanaf 1995 tot 2012 was zij bestuurslid en vrijwillig medewerker van de VVOC – Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen. Sinds 2003 is ze betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van Eigen Krachtconferenties in België (EK-c). Ze is medeverantwoordelijk voor beleid en voor de opleiding en coaching van de onafhankelijke Eigen Krachtcoördinatoren. EKC.be is partner van Campus Gelbergen.

Cahiers Campus Gelbergen

  1. Eigen Kracht - conferenties, burgers aan de zet
  2. Over leven in werk