Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


L. Claes, K. Declercq, L. De Neve, B. Jonckheere, J. Marrecau, F. Morisse, E. Ronsse, T. Vangansbeke (Red.)
Emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking (Sen-Publicaties nr.4)
ISBN: 9789044128499
Aantal Pagina's: 191
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 24,60
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Emotionele ontwikkeling evolueerde gedurende de voorbije drie decennia tot een sleutelbegrip binnen de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Toch leefden binnen diezelfde praktijk heel wat vragen en onduidelijkheden rond het inschatten van een emotioneel ontwikkelingsniveau en de vertaling naar de ondersteuningspraktijk. Het Vlaamse project SEN-SEO trachtte op deze vragen antwoorden te formuleren.

Deze publicatie, onder de vlag van het Steunpunt Expertisenetwerken (SEN vzw), bundelt de verschillende producten van dit project rond (de Schaal voor) Emotionele Ontwikkeling (SEO) bij personen met een verstandelijke beperking. De inleiding schetst het proces en de producten van dit project.

In een eerste deel worden belangrijke begrippen in de emotionele ontwikkeling en de recentste wetenschappelijke inzichten hieromtrent geconceptualiseerd. Daarnaast wordt het model van Anton Došen toegelicht. Een tweede deel biedt een zelfevaluatie-instrument om deze dimensie te verankeren in een organisatie. Het derde deel maakt de vertaling van een inschatting van emotionele ontwikkeling naar ondersteuning. Ten slotte zet het besluit enkele rode draden op een rijtje en wordt kort vooruitgeblikt naar de toekomst.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave

"de vertaalslag naar de praktijk is zeer verfrissend en onmiddellijk herkenbaar en bruikbaar"
(Tijdschrift voor Welzijsnwerk, jrg. 36, nr. 325, blz. 43-44)

Zie ook:

SEO-R-Schaal voor Emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking - Revised

De draad tussen client en begeleider. De emotionele ontwikkeling als inspiratiebron in de begeleiding van personen met een verstandelijke handicap

Interesse in het volledige pakket SEN-SEO, met de drie boeken en de schema's, in een handige opbergdoos?
Meer info

Over de auteur(s):
De redactie van deze publicatie gebeurde door de regiegroep van het project.
Lien Claes is assistente aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Kurt Declercq is medewerker van het SEN vzw.
Leen De Neve werkt vanuit P.C. Caritas als orthopedagoge in Outreach De Steiger - De Meander.
Bea Jonckheere (projectverantwoordelijke) is werkzaam als diensthoofd Diagnose- en ondersteuningsdienst en als orthoagoog in vzw Tordale.
Joris Marrecau is diensthoofd Ortho-agogiek in vzw De Lovie.
Filip Morisse is vanuit P.C. Dr. Guislain tewerkgesteld als orthopedagoog in Outreach De Steiger - De Meander en geeft daarnaast als freelancer vorming rond onder meer emotionele ontwikkeling.
Els Ronsse werkt als psychologe en integratief therapeute, is lid van de poliklinische werking voor personen met een verstandelijke beperking en is verbonden aan vzw Handicum.
Trees Vangansbeke is orthopedagoog en coördinator van de West-Vlaamse consulentenwerking Ampel. Daarnaast werkten in de verschillende kerngroepen nog heel wat andere mensen mee die allen tewerkgesteld zijn in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

SEN is erkend en gesubsidieerd door het VAPH en coördineert en stimuleert de ontwikkeling en de verspreiding van expertise inzake preventie, diagnose en behandeling van mensen met een handicap. SEN brengt professionelen met elkaar in contact zodat ze hun expertise verder kunnen ontwikkelen of delen en uitwisselen met anderen. Meer informatie over SEN op www. senvzw.be.


SEN-Publicaties