Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


K. Jordens, J. ter Woorst, L. van Heffen & E. van de Laar (Red.)
Hightech en hartelijkheid (Catharina-reeks, nr. 3)
ISBN: 9789044128383
Aantal Pagina's: 282
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 29,00
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
In het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven worden jaarlijks duizenden patiënten met hartklachten geholpen. Huisartsen uit de regio en behandelaren uit ziekenhuizen in heel Nederland verwijzen door vanwege de specialistische zorg die hier wordt geleverd. Het Hartcentrum zet door wetenschappelijk onderzoek en als opleidingscentrum belangrijke stappen naar de toekomst.

Dit boek schetst de geschiedenis van het Hartcentrum en geeft een overzicht van de recente ontwikkelingen in cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Centraal daarbij staat de patiënt: hoe kunnen vernieuwende techniek en veilige hoogwaardige zorg bijdragen aan de bevordering van levenskwaliteit? Naast de behandeling is ook begeleiding een belangrijk zorgaspect: zorg voor het hart betekent zorg voor heel het lichaam én zorg voor de geest. Bijdragen vanuit verpleegkunde, psychologie en geestelijke verzorging geven een mooi beeld van interdisciplinaire en complementaire zorg voor de hartpatiënt.

Patiënten komen aan het woord met hun ervaringen over behandeling en begeleiding. Verpleegkundigen, artsen, managers en ethici reflecteren over deze ervaringen en benoemen leer- en verbeterpunten voor het optimaliseren van de zorgverlening. De spiegel die patiënten dokters, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals voorhouden, vormen een belangrijke leerschool voor de verbetercultuur van het ziekenhuis.

Het hart is meer dan een orgaan, het is ook een symbool dat een wereld aan betekenissen oproept: levenskracht, gevoelens en diepste overtuigingen. Beschouwingen vanuit (christelijke en islamitische) theologie maken dit duidelijk. Vanuit filosofie en ethiek wordt nagedacht over de medische benadering van het lichaam, zowel een kwestie van techniek als van levenskwaliteit. Vanuit ethisch en economisch perspectief wordt gekeken naar de soms moeilijke verhouding tussen zorgkosten en medische beslissingen: wat is leven ons waard?

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave
Voorwoord

Over de auteur(s):
Koen Jordens (geestelijk verzorger), Joost ter Woorst (cardiothoracaal chirurg), Lisette van Heffen (verpleegkundig consulente cardiothoracale chirurgie) en Eric van de Laar (ethicus) werken in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en vormen de redactie van deze bundel.


"Opnieuw een voortreffelijke verzameling artikelen vanuit historisch, medisch, filosofisch en theologisch perspectief."
(Zin in Zorg - Tijdschrift over zorg, ethiek en levensbeschouwing, april 2012, p. 16)


Dit boek is het derde deel in de Catharina-reeks (Levensbeschouwing en ethiek in de gezondheidszorg):
  1. Van de zuster, de dokter en het leven dat voorbij gaat
  2. Oncologie en geestelijke verzorging
  3. Hightech en hartelijkheid
  4. Beter ouder. Zorg voor de kwetsbare oudere
  5. Aandacht. Grote en kleine dingen van leven en dood
  6. Toegewijde dokters. Waarom de niet-medische competenties geen bijzaak zijn.