Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Rik Verhulst
In de ban van wiskunde. Het cultuurverschijnsel mathematica in beschaving, kunst, natuur en leven
ISBN: 9789044119893
Aantal Pagina's: 398
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 39,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:

Wilt u weten wat een zonnebloem prijsgeeft over de getallen van Fibonacci?
Hoe wiskunde zelfs de schoonheid van taal zichtbaar maakt?
Wat grote kunstwerken en de beweging van het embryo in de baarmoeder gemeen hebben?


Popularisering van wetenschap is volop in de belangstelling. Veelal betreft het dan het domein van de toegepaste wetenschappen. Wiskunde, koningin en moeder van alle wetenschappen, is daar zelden bij. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de wijdverbreide zoetwatervrees voor die boeman van het schoolse verleden. De meeste vulgarisatiewerken over wiskunde beperken zich dan ook veelal tot specifieke onderwerpen van geschiedkundige of aanschouwelijke aard. Dit boek wil juist een breder panorama laten zien van het intrinsieke karakter van de wiskundige methodiek en dat voor een ruim publiek. Tegelijk wil het ook de maatschappelijke en culturele relevantie van wiskunde onder de aandacht brengen.

Het boek richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil weten wat je nu kunt met wiskunde. Zeker ook wie met negatieve vooringenomenheid tegen het vak aankijkt wegens nare schoolervaringen. Het wil hem vooral de natuurlijke en creatieve kant van logisch denken tonen. Maar het is evenzeer bedoeld voor de wiskundeliefhebbers. Wie begaan is met de promotie van het vak, vindt in de gegeven voorbeelden ongetwijfeld inspiratie en ruimere achtergrond. De concrete inhouden vergen weinig meer dan wat elementaire begrippen uit de middelbare school en zijn ook voor de gewone ‘toerist’ toegankelijk gemaakt en vergezeld door talrijke tekeningen en afbeeldingen. Erg boeiend maakt het boek duidelijk hoe rijk wiskunde is, hoeveel wiskunde met het leven van elke dag te maken heeft, hoezeer wiskunde cultuur is.


''Dit werk is één lange en rijk geïllustreeerde ode aan de moeder van alle wetenschappen.''
(Gazet van Antwerpen)

De auteur slaagt er hier in om een systematisch overzicht van zijn vak te presenteren dat uitstekend gekruid is met historische, anekdotische en filosofische randinformatie.''
(Knack)


Uit de inhoud:
Wiskunde en de menselijke rede – Waar komen de wiskundige begrippen vandaan? – Waarheid en consistentie – Theorie en model – Structuren – Metatheorie en de stelling van Gödel – Hoe werkt wiskunde? – Verbazende verjaardagen en vestiairetoestanden – Van avondwandeling tot operationele netwerken – Ideale maten van ‘Miss Blikkenbus’ en ‘Mister Fritzak’ – Aan je staart kan ik zien of je betrouwbaar bent – Betovering van fractalen en deterministische chaos – Reductieve algoritmen voor de worteltrekking – Van nomadendom naar een agrarische cultuur – Omwenteling van de Griekse theoretische geest – Van een agrarische naar een industriële cultuur – Intrede in de moderne tijd – Wiskunde in de natuur en kunsten.

Over de auteur(s):
Rik Verhulst is hoofdauteur van diverse studieboeken, o.a. de legendarische reeks Wis en kundig. Hij was leraar aan het H. Pius X-Instituut en doceerde aan de Lerarenopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen. Nadrukkelijk stond hij op de barricaden van de vernieuwing van het wiskunde-onderwijs.