Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Paulien van Doorn & Anja Janssen
Praten over seks. Methode voor het ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking bij hun seksuele ontwikkeling - Begeleidersboek
ISBN: 9789044119404
Aantal Pagina's: 145
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 30,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Seksualiteit en intimiteit zijn bespreekbare onderwerpen geworden voor mensen met een verstandelijke beperking. Hun seksuele behoeftes worden onderkend.
In de praktijk blijkt dat het praten over seks met mensen met een verstandelijke beperking voor veel cliëntbegeleiders toch niet vanzelfsprekend is. Welke woorden gebruiken, welke onderwerpen bespreken, in welke volgorde moet dat,…?
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking een achterstand in kennis hebben, dat ze niet weten hoe ze seksualiteit moeten waarderen en in de praktijk kunnen vormgeven.

Praten over seks is een methode voor cliëntbegeleiders en bestaat uit een Begeleidersboek en een Werkmap voor cliënten. Het centrale onderwerp is seksualiteit in de breedste zin van het woord: van lichaamsbesef tot geslachtsgemeenschap. Met deze methode kan maatwerk aan mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking worden geleverd, omdat hun beleving en ervaring een vertrekpunt is. De methode biedt een logisch aanbod van thema’s met een basisgedeelte en een facultatief gedeelte. Het materiaal geeft op een aansprekende en begrijpelijke manier uitleg over de verschillende onderwerpen in relatie tot seksualiteit. Het Begeleidersboek geeft per thema een heldere instructie. De Werkmap bevat per thema werkbladen om het verder uit te diepen. De bijgeleverde tekeningen en stickers dragen bij tot het zo veel mogelijk visualiseren van de onderwerpen.

De methode is geschreven voor cliëntbegeleiders, omdat hiermee seksualiteit een normaal onderdeel kan worden van de ondersteuning en begeleiding. Het doel van de methode is om de cliënt zich bewust te laten worden van eigen wensen, interesse en mogelijkheden en om informatie, waarden en normen, grenzen en regels op maat aangereikt te krijgen. Zo kan een positief zelfbeeld worden ontwikkeld en kan een positieve houding tegenover seksualiteit gestimuleerd worden.

Uit de inhoud:
Begin (Start - Seksueel zelfportret 1: Dit ben jij) – Basis (Lichamelijke ontwikkeling: kind, puber, volwassene - Lijf: man of vrouw - Wat is seks? - Wat is intimiteit? - Wat is speciaal aan jou? Handicap - Blij, bang, boos, verdrietig - Ja, nee. Twijfelgevoel - Wat vind je van jezelf? - Hoe gedraag je je als man of vrouw? - Homo, hetero of twijfel? - Wat is privé? - Aanraken - Genieten) – Puberteit (Van kind naar volwassene - Je lijf verandert - Menstruatie - Erectie en zaadlozing - Je lijf verzorgen - Pubergevoelens - Vrienden - Verliefd) – Seks met jezelf (Zin in seks - Hoe doe je het? - Wat vind jij? - Seksspullen voor jou - Stoppen met zin in seks - Problemen?) – Seks met een ander (Je sekspartner - Samen zin in seks - Vrijen - Geslachtsgemeenschap - Niet zwanger worden - Veilig vrijen - Seksspullen voor samen - Praten hoort bij seks - Problemen?) – Slot (Seksueel zelfportret 2: Dit ben jij nu - Afsluiting) – Sekswoordenboek.


Het is een goede zaak dat een methode wordt aangereikt om hierover op een professionele manier te praten (Prof. dr. Leopold M. G. Curfs, Maastricht, in het Voorwoord).

Over de auteur(s):
Paulien van Doorn, seksuoloog, is verbonden aan De Plaatse, Eindhoven en de Kempen, een woon- en werkorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.
Anja Janssen, GZ-psycholoog, heeft een eigen praktijk in ’s-Hertogenbosch. Beiden zijn gespecialiseerd op het gebied van seksualiteit en intimiteit, vooral bij mensen met een verstandelijke beperking.