Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Nadine Böke, Theo Dersjant, Maarten Reijnders, Theo van Stegeren (Red)
Overlevingspakket voor de pers: In tijden waarin het publiek koning is (Studies voor het stimuleringsfonds voor de pers/S18 - De nieuwe reporter - Jaarboek 2008)
ISBN: 9789055893010
Aantal Pagina's: 104
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 15,00
Uitgever : Het Spinhuis
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
''Staande legers worden ontbonden, verspreid opererende guerillero''s nemen bezit van een gefragmenteerde openbaarheid'', zo omschreef de helaas in 2007 overleden Hendrik-Jan Schoo de gebeurtenissen inde Nederlandse Journalistiek. Dit jaarboek van De Nieuwe Reporter brengt dat proces nauwgezet in kaart. Wat waren de grote lijnen? Welke nieuwe technieken en praktijken bewezen hun waarde? Welke strategieën faalden en welke werkten? De antwoorden blijken weer talrijk en interessant genoeg.
Grote redacties bezuinigden op menskracht, kleine kranten vulden de leegte. Bureau''s moesten worden ontruimd, nieuwe sites wierven vooral goedwillende burgers als medewerkers. De belangstelling voor traditionele journalistieke radio- en televisieprogramma''s daalde, maar online videodiensten deden het goed. Buitenlandcorrespondent-schappen kregen het te verduren, andere werden multimediaal of kregen er een weblog bij. Eén dominante lijn valt nog niet te ontdekken; veel nieuwe intiatieven zitten nog in de experimenteerfase. Wel bewijzen de ervaringen dat een grote groep jongeren, tegen alle vooroordelen in, wil lezen en diepgang waardeert.
Onder de oppervalkte bubbelt een technologische revolutie die ineens oplossingen in de schoot werpt, in het lab duren de experimenten met nieuwe kruisingen tussen content, technologie en merketing voort. Het probleem is echter dat kapitaalverschaffers hun geduld verliezen en aan stekkers morrelen. Vooral daardoor is het onzeker of de journalistiek haar kroon behoudt.
Spannende tijden, waarvan dit Jaarboek 2008 van De Nieuwe Reporter verslag doet.

Uit de inhoud:
  • Nederlandse Exports of trends en kansen
  • Hoe nieuwe technieken de journalistieke praktijk veranderen
  • De krant als opoe aller journalistiek
  • Lezersreacties, trollen en anonimiteit


Over de auteur(s):

Piet Bakker werkte van 1985 tot 2007 als universitair docent aan de afdeling Communicatiewetenschap, Universiteit van Amsterdam / Amsterdam School of Communications Research (ASCoR). Sinds september 2007 is hij werkzaam als lector Cross Media Content aan de Faculteit Communicatie en Journalistiek, Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij nog steeds verbonden aan ASCoR in Amsterdam. Hij redigeerde en publiceerde boeken and artikelen over leesgedrag, mediageschiedenis, lokale journalistiek, internet, Nederlandse media, internationaal nieuws, investigative journalism, de muziekindustrie and gratis kranten.

Henk Blanken is publicist. Schrijft over media op www.henkblanken.nl, aka MediaBlog. Schreef samen met Mark Deuze op die site aan PopUp, een open source "boek" over de strijd tussen oude en nieuwe media. PopUp verschijnt als boek in februari 2007 bij Atlas. Op www.henkblanken.nl nu begonnen met een nieuw project, De Metacratie. Journalist sinds 1977. Eerder werkzaam bij Het Vrije Volk en de Volkskrant. Nu adjunct-hoofdredacteur bij Dagblad van het Noorden.

Nadine Böke (1980) is wetenschapsredacteur bij Folia, het weekblad van de Universiteit van Amsterdam. Ook voert ze op De Nieuwe Reporter redactie over de onderzoeksdatabase. Na haar studie biologie aan de Vrije Universiteit volgende Nadine de master Journalistiek en Media aan de UvA, die ze begin 2007 afrondde. Voor ze bij Folia kwam te werken heeft ze onder meer geschreven voor Trouw, Het Parool, Nieuw Amsterdams Peil en het populair-wetenschappelijke blad Bionieuws.

Theo Dersjant (1957) is mediajournalist en hogeschooldocent (Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg). Hij werkte voor De Morgen, De Gooi- en Eemlander, De Journalist en de Tilburgse journalistenopleiding. Freelance droeg hij bij aan het tv-programma De Leugen Regeert. Hij is jurylid bij de European Newspaper Awards en bij de prijs voor de 'dapperste hoofdredacteur'. Hij is mede-oprichter van FEJS, Forum for European Journalism Students, mede-oprichter van een regulier overleg tussen docenten van de hbo-opleidingen journalistiek en mede-bedenker van het huidige Villa Media. In 2000 verscheen van zijn hand het boek 'Uit onbetrouwbare bron - de mooiste missers in de media' (Plataan). Hij is voorts betrokken bij het Duitse bedrijf Medializer dat een methode voor leesonderzoek (dagbladen en tijdschriften) op de markt zet.

Henk van Ess is actief als onderzoeksjournalist en internet trainer/consultant in Nederland, België, Duitsland, VS, Groot Brittannië en Canada. Van Ess is bestuurslid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten en actief met (het openbaar maken) van digitale bronnen, onderzoek naar internet research en scholing. Hij is uitgever van het Spartaans uitgevoerde www.voelspriet.nl. Voelspriet werd in 2004 door de Consumentenbond uitgeroepen als één van de beste zoekmachines van Nederland, naast Google, Track en Vivisimo. Hij publiceert een maandelijkse nieuwsbrief die geheel gewijd is aan 'beter zoeken' en maakt de Google Top 100. Zijn Amerikaanse weblog www.searchbistro.com werd op de eerste dag direct ‘geslashdot’.

Francisco van Jole is freelance journalist die zich die o.a. zich heeft gespecialiseerd in internet. Hij was de eerste Nederlandse journalist die zich full time in cyberspace stationeerde om dagelijks verslag te doen van de gebeurtenissen aldaar. Hij is een vaste medewerker van de Volkskrant, werkt voor de TROS-radio, maakt een programma voor LLiNK en heeft sinds januari 2005 een column bij