Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel vzw
'On est là'. De eerste generatie Marokkaanse en Turkse migranten in Brussel (1964-1974)
ISBN: 9789044132090
Aantal Pagina's: 143
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 19,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:

Ze zijn de pioniers van de Marokkaanse en Turkse immigratie in Brussel: mannen en vrouwen die in de jaren 60 en begin jaren 70 overgekomen zijn, nu eens helemaal alleen, ingaande op de vraag van België naar buitenlandse arbeidskrachten, dan weer om een familielid te vervoegen dat al vertrokken was. Ze hebben een nieuw universum ontdekt, een stad die niets te maken had met wat ze voordien gekend hadden en die eigenlijk ook niet meer lijkt op wat ze vandaag is.
Ter gelegenheid van 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie, heeft de Foyer het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief gevraagd om deze periode opnieuw tot leven te brengen door de mensen te beluisteren die het toen allemaal van heel dichtbij meegemaakt hebben: een dertigtal Brusselaars van Turkse en Marokkaanse herkomst, en enkele andere getuigen die, vaak beroepshalve, met hen in nauw contact gestaan hebben.
Hun verhalen zijn ontroerend, amusant, ze wekken verwondering en vertedering, en altijd zijn ze eerlijk en leerzaam. De getuigen roepen de risico’s en wisselvalligheden op tijdens hun eerste reis, de aankomst in een voor hen totaal onbekende stad, de zoektocht naar een eerste job en behuizing, de sociale weefsels en ontmoetingsplaatsen die ontstonden en de soms dubbelzinnige relatie die groeide met het land van herkomst. Naast een relaas van de feiten, brengen ze ook hun gevoelens en emoties over.
Dit boek geeft het woord aan deze migranten van de eerste generatie, op een wijze die ook een historisch kader brengt. Maar het is ook en vooral een fascinerend verhaal.Uit de inhoud:

Inhoudsopgave
InleidingOver de auteur(s):

Het onderzoek gebeurde in opdracht van en onder begeleiding van Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel naar aanleiding van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie in België en 45 jaar Foyer in Brussel
De tekst werd geschreven door Jonas Raats, Ingrid Leonard en Hannelore Vandebroek, onderzoekers van Geheugen Collectief vzw.