Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


P. Thomas
Experiment en traditie II. Een keuze uit opstellen en voordrachten, ingeleid door Johan van Iseghem
ISBN: 9789044131635
Aantal Pagina's: 278
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 29,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:

Piet Thomas is, naast en vanuit zijn academische opdracht aan de KU Leuven en KU Leuven – Campus Kortrijk, een leven lang op tal van domeinen werkzaam geweest: als hoogleraar literatuur, als criticus van zowel proza als poëzie, als vertaler, als bloemlezer, als dichter en als inleider op het artistieke werk van anderen. De bijdragen die hij voor dit boek uit zijn vroeger werk selecteerde, hangen op de eerste plaats een tijdsbeeld op. Ze bieden de lezer echter ook de kans om kennis te maken met zowel de scherpe als de milde, altijd alerte Thomas. In vele debatten stelde hij zich allesbehalve neutraal op. Hij participeerde aan heersende disputen en bleef onvermoeibaar actief om bijvoorbeeld zijn poëziekritieken met afgetekende, persoonlijke inzichten te profileren.

In het deel over Nederlandstalig proza worden Louis Paul Boon, Gerard Walschap en Stijn Streuvels opgevoerd. Thomas manifesteert, naast ondubbelzinnige restricties, een uitgesproken esthetische waardering voor Walschaps narratief talent, voor zijn meesterlijke beschrijvingstechniek en voor zijn esthetisch scheppingsvermogen. Streuvels ziet hij onder meer als een beoefenaar van de observatiekunst, die visuele indrukken laat domineren en die met typeringsproza een scherpe kijk op de werkelijkheid etaleert. In het interview met Boon zal de lezer beslist genieten van de humoristische no-nonsense uitvallen van de guitige schrijver en gniffelen bij de wisselende kansen in het steekspel tussen de hoogleraar en de creatieve kunstenaar. Het derde deel, met teksten over plastische kunst, psychoanalyse en religie, werpt een licht op de achtergronden waartegen het literaire, het kritische en het literair-wetenschappelijke werk van Piet Thomas zich heeft voltrokken.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave
Voorwoord

Over de auteur(s):
Piet Thomas is emeritus hoogleraar literatuurwetenschap en was recensent voor diverse bladen. Hij leidt ook de rubriek Religie en poëzie voor kerknet.be. Deze uitgave verschijnt bij zijn 85ste verjaardag.

Johan van Iseghem doceert Nederlandse letterkunde aan de KU Leuven – Campus Kortrijk.