Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


P. Moerman & J. Moerman
Huis op orde. Het Rijnlandse ordoliberale perspectief
ISBN: 9789044128291
Aantal Pagina's: 164
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 31,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Piet en Jurgen Moerman hebben tijdens en na hun studie een grote affectie ontwikkeld voor de maakprocessen in de maatschappelijke constellatie. Gezamenlijk hebben ze in de dagelijkse praktijk principes uit de organisatieleer en procesbeheersing reeds meer dan 60 jaar toegepast. Gedurende deze periode hebben ze de opkomst en het failliet van de maakbare samenleving aanschouwd (zowel dat van het neoliberaal als van het socialistische model).

Daarbij is een belangrijk stuk van de realiteitszin verloren gegaan die zo kenmerkend was voor dit deel van de wereld. Beiden zijn van mening dat in het maakproces het ultieme vakmanschap en meesterschap gestalte krijgen (een relict uit de oude gildenstructuur). Maar wat is er gebeurd in de meeste hoogontwikkelde economieën? Banking, ICT en hoogwaardige dienstverlening kregen de hoogste status.

Deze opvattingen werden verbonden met het omnibuswoord ‘marktwerking’. Achter dat begrip gaat een wereld schuil van zelfverrijking, bureaucratie, nul-somspelen en gevangenendilemma’s. Kortom, Kafka en Machiavelli hand in hand.

De huidige economische wetenschap is bij gebrek aan maatschappelijk en gedragswetenschappelijk invoelvermogen vervallen tot een tragische koningin zonder kleren van de sociale wetenschappen. De opvattingen van Ludwig Erhard in de jaren ’40, ’50 en ’60 van de vorige eeuw hebben een vernietigd Duitsland binnen vijf tot zeven jaar weer op de been gekregen. Hij had hiervoor een uitgebreide wetenschappelijke entourage. Zijn sociaal/economisch model heeft een levensduur van ca. vijftien jaar gekend. Hierna verdwenen de grootse vergezichten in het moeras van de ‘Komfortabele Stallfütterung’ (Wilhelm Röpke).

De auteurs willen lessen trekken uit dat verleden en proberen de huidige inzichten inzake economische processen en herstel realistischer te maken, en trachten het zogenaamde Rijnlandse perspectief te duiden en van context te voorzien.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave

In de media:
Het Rijnlandse model als alternatief - Civis Mundi Digitaal 9, 2012
Over dit alternatief is onlangs een uitstekende studie gepubliceerd waarin dat alles nader uitgewerkt wordt.
Wim Couwenberg