Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


L. Cassiers & E. Vermeersch (Red.)
Erfelijkheid: genetische tests en maatschappij
ISBN: 9789044110326
Aantal Pagina's: 139
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 22,10
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
In 1953 werd door Watson en Crick de structuur van het DNA blootgelegd: dit gaf inzicht in de wijze waarop de erfelijke eigenschappen van een organisme worden ''gecodeerd'' en bij elke celdeling doorgegeven. Omstreeks 1975 werd het mogelijk om DNA te ''manipuleren''. De stukjes DNA die een welbepaalde eigenschap tot stand brengen, en die men genen noemt, kan men nu isoleren, identificeren en reproduceren (klonen). In verband met de mens leidt dit samen met andere technieken tot de mogelijkheid om de oorsprong van een groot aantal erfelijke ziekten op te sporen. Door onderzoek van enkele cellen kan men de aanwezigheid van een erfelijke aanleg vaststellen zowel bij de volwassene, het kind, de foetus als bij het embryo. Deze kennis kan heel waardevol zijn, maar ze kan ook ongewenste tot zelfs dramatische gevolgen hebben. Dit boek geeft een inzicht in de mogelijkheden van dit genetisch onderzoek. Tegelijk worden ook de voornaamste ethische vragen gesteld die erdoor worden opgeroepen.

Uit de inhoud:
A. Kahn: Genetica, geneeskunde en maatschappij -G. Evers-Kieboom: Predictief genetisch testen: ethische en psychologische aspecten van het kennen van de eigen medische toekomst -I. Liebaers: Genetisch onderzoek en nageslacht -K. Dierickx: Genetische screening: ethische en sociale uitdagingen -M.J. Abramowicz: Opsporing van genetische aandoeningen: medische mogelijkheden en beperkingen -N. Denies: Welke juridische legitimiteit voor de normaal-genetische diagnostiek? -Conclusies.

Over de auteur(s):
Léon Cassiers was emeritus-hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain en Etienne Vermeersch is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Léon Cassiers was en Etienne Vermeersch is lid van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.