Garant-Uitgevers
nodigen u van harte uit op de middagconferentie

De bewuste Bourgondiër
Van ongezond naar gezond voedingspatroon

met

Erica Rutten & Loes Neven

Dinsdag, 20 juni 2017, 14.30 uur - 16.30 uur

Het Boekenpodium

Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen

vlak bij Centraal Station en Parking Centraal - routebeschrijving


Is het afgelopen met ons 'heerlijk' eten? Staat onze gewaardeerde Bourgondische keuken onder vuur in een wereld waar de noodzaak om gezonde voeding groter is dan ooit? Niets is minder waar! We mogen genieten van ons eten, maar bewust.
Het voedingsgebeuren heeft een hele evolutie doorgemaakt vanaf het begin van de twintigste eeuw. De huidige eetgewoonten hebben vandaag niets meer met Bourgondisch te maken: niets meer met voeding, meer met vulling. En een ongezond voedingspatroon beschermt ons niet tegen allerlei chronische ziekten. We dreigen ons zelfs de ongezondheid in te eten.

Loes Neven licht de grondig herziene versie van de actieve voedingsdriehoek toe, die in september bekend wordt gemaakt. Een belangrijke aanpassing is de verschuiving naar een holistische visie op gezonde voeding. Daarbij wordt een voedingsmiddel niet langer beoordeeld op basis van één of enkele voedingsstoffen die het aanbrengt, maar op basis van zijn effect als geheel op de gezondheid. Dit leidt tot een bewustere kijk op gezonde voeding.

Iedereen weet wel wat gezonde voeding is, maar we passen het op grote schaal niet toe. Erica Rutten legt uit hoe we onze voeding moeten aanpassen, maar even veel genieten. Want een ommekeer is beslist nodig. Het westers voedingspatroon blijkt immers duidelijk in verband te staan met de ontwikkeling van een heel aantal chronische ziekten. Hoe is het zo ver kunnen komen? Bourgondisch kan best, maar dan wel anders: bewust.

Erica Rutten studeerde voeding- en dieetleer aan de KU Leuven en werd doctor in de voedingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Ze schreef en werkte mee aan tal van internationale onderzoeken en wetenschappelijke artikelen. Ze is zaakvoerder van FoodCon - Scientific Food Consultancy. Ook is ze lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen en van de Belgian Nutrition Society. Erica Rutten is auteur van het boek "De bewuste bourgondiër" .
Loes Neven
is senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. Het VIGeZ is een expertisecentrum dat werkt rond thema’s als gezonde voeding, beweging, geestelijke gezondheid, tabakspreventie.


Deelnemen is gratis, aanmelden is noodzakelijk.

Wilt u aanwezig zijn, klik hier.
Of telefoneer naar Garant: +32 (0)3 2312900.
Voor meer informatie over het boek, klik hier.
Meer informatie over conferenties op Het Boekenpodium? Klik hier.


Garant-Uitgevers
Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen. Tel. 03-2312900 | Fax 03-2332659 | info@garant.be
Koninginnelaan 96, 7315 EB Apeldoorn. Tel. 055-5220625 | Fax 055-5225694 | info@garant-uitgevers.nl