Garant-Uitgevers
nodigen u van harte uit op de middagconferentie

Dacht je dat je dacht?

met

Jos Peeters

Vrijdag, 10 februari 2017, 14.30 uur - 16.30 uur

Het Boekenpodium

Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen

vlak bij Centraal Station en Parking Centraal - routebeschrijving


Mensen denken de hele tijd. We kunnen zelfs niet stoppen met denken. We vinden trouwens dat we goed denken… maar helaas is dit vaak niet zo. Meer nog, ons denken is helemaal niet te vertrouwen!

Met een duizelingwekkende prezi gaat het eerst over snel denken en traag denken en zo gaat het over op denkfouten of biases, systematische intuïtieve vooringenomenheden waar we ons meestal niet van bewust zijn. Je beseft al snel wanneer anderen mis zijn … en soms wijzelf. Van dit ‘verkeerd weten’ gaat het over op ‘niet-weten’. Zo weten beterweters dat het overgaat van het werk van Daniël Kahneman naar dat van Nassim Nicolas Taleb en het over Zwarte Zwanen in ons leven zal gaan. De dingen die we alleen maar achteraf ‘wisten’ maar eigenlijk onvoorspelbaar waren… en die de wereld en onze levens veranderden!

Hierbij gaat het over onze neiging om misleidende verhaaltjes te vertellen tegen anderen en natuurlijk tegen onszelf. Zo slagen we er zelfs in onszelf wijs te maken dat we gelukkig zijn! Verder wordt verduidelijkt dat we teveel geloven dat we controle hebben over ons bestaan. De wetenschap en vooral de voorspellers worden bij de neus genomen. De meesters uit de oudheid met de filosofen op kop, de natuur, de tijd en het toeval winnen het van de stappenplannen, de doe-boeken en de neomanie!

Aan het einde van deze middagconferentie geloof je helemaal niets meer en twijfel je aan alles. Goed zo! Trouwens, eindig je wat wijzer en tegelijk wat duizelig, dan zal de discussie en vooral de receptie achteraf je afkoelen.


Jos Peeters is diagnostisch, therapeutisch en gerechtelijk psycholoog. Hij werkt voor het Jongerencentrum Cidar in Kortenberg en heeft een eigen praktijk in Leuven.
Hij is auteur van het boek 'Dacht je dat je dacht? Over denken, weten en waarheid'.

Deelnemen is gratis, aanmelden is noodzakelijk.

Wilt u aanwezig zijn, klik hier.
Of telefoneer naar Garant: +32 (0)3 2312900.
Voor meer informatie over het boek, klik hier.
Meer informatie over conferenties op Het Boekenpodium? Klik hier.


Garant-Uitgevers
Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen. Tel. 03-2312900 | Fax 03-2332659 | info@garant.be
Koninginnelaan 96, 7315 EB Apeldoorn. Tel. 055-5220625 | Fax 055-5225694 | info@garant-uitgevers.nl