logo Garant logo Skal logo Academie voor de streekgebonden gastronomie
Garant attendeert u graag op het minisymposium

De culinaire ziel van Nederland

Woensdag 26 april 2017 vanaf 14.00 uur
Teaching Hotel - Hotel Management School Maastricht

Bethlehemweg 2, 6222 BM Maastricht


Geachte mevrouw,
Geachte heer,


Bij het verschijnen van het gelijknamige boek “De culinaire ziel van Nederland – aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders” van Eddie Niesten organiseren Uitgeverij Garant - Academie voor de Streekgebonden Gastronomie – Skål International Limburg en het Teaching Hotel - Hotel Management School Maastricht, een symposium.

Het is immers van groot belang dat men bewust blijft van het feit dat ook de lokale voedingsgebruiken en specialiteiten een economische waarde herbergen als ze op een innovatieve wijze professioneel “aan de man” worden gebracht.

Cover - De culinaire ziel van Nederland
Middagprogramma:
  14.00 – 14.30 Ontvangst “op zijn Limburgs” met koffie/thee en Limburgse vlaai in de Franse zaal van het kasteel.

  14.30 Begeleiding naar spreekruimte en start van het minisymposium met volgende sprekers:
  • Jacques Collen (als voorzitter ASG): Welkomstwoord en inleiding op het thema met Innovatief in authenticiteit.
  • Peer Boselie (archivaris Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen, voorzitter van o.m. Maasketen Jan van Eyck, Cultuur en Grensgeschiedenis, Stichting Oud-Limburgse en Regionale Receptcultuur, …): De Oud-Limburgse en euroregionale receptcultuur.
  • Marjan Melkert (researcher bij het Research Centre for Tourism and Culture en senior lecturer aan de Academy of Fine Arts and Design op de Zuyd University, die samen met Wil Munsters editor is van “Anthropology as a Driver for Tourism Research” - Garant, 2016): Streekgastronomisch toerisme als vorm van cultuurtoerisme.
  • Katleen Vos (lector Toerisme aan de Hogeschool PXL te Hasselt): De uitwerking van een onderwijsproject met de bachelorstudenten toerisme i.v.m.de eetcultuur.
  • Geurt van Rennes (zelfstandig wijnbouwadviseur en docent wijnbouw en distilleren, voorzitter van BeNeVit, een waarschuwingsnetwerk en communicatieplatform voor meer dan 300 wijnbouwers): Onze rijke historie op het vlak van het wijn maken en distilleren.
  • Eddie Niesten (oud-medewerker Centrum voor Agrarische Geschiedenis in Leuven; auteur van vele publicaties over landbouw- en voedingsgeschiedenis; specialist in de culinaire geschiedenis; geregeld medewerker aan radio- en televisieprogramma's): De culinaire ziel van Nederland – aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders.
  • Huug van Gompel (algemeen directeur van Garant-Uitgevers n.v.): Een bijzonder boek.

  17.30 Netwerkmoment met huisaperitief sluit het symposium af. Mogelijkheid tot aankoop van gesigneerde exemplaren.
Inschrijven en deelnemersfee: zie verder

foto franse zaal foto restaurant
Franse zaal en restaurant op het kasteel

Postprogramma:
  18.30 Graag nodigen we eenieder uit om deel te nemen aan het “Schatkamer Diner, Smaakvol Erfgoed” in het kasteelrestaurant. Let wel: de capaciteit is beperkt.
De sprekers tijdens dit symposium dragen gratis hun steentje bij “voor de goede zaak”, maar voor de “organisatie- en foodcost” vragen we wel een kleine bijdrage:
 • Middagprogramma, inclusief Limburgse ontvangst en afsluitende aperitief € 15,-
 • Middag- plus avondprogramma, 4-gangendiner en koffie € 50,-
 • Partner avondprogramma (enkel diner) € 35,-
 • Deze bedragen zijn exclusief de dranken bij het diner; ze zijn persoonlijk af te rekenen.
Vooraf inschrijven is verplicht op: symposium@asg.be

Voor het opstellen van een deelnemerslijst: graag voor- en achternaam, (eventueel) functie, (eventueel) de organisatie waarvoor u staat, uw briefpostadres en uw e-mailadres (blijft intern).

Samen met de inschrijving maakt men het gepaste bedrag over op het universeel Europees rekeningnummer van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie:
IBAN: BE 49 4096 5234 7171 /BIC: KREDBEBB
t.a.v. A.S.G. Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt / België

We hopen u op dit symposium en het diner te mogen begroeten,

De organisatoren

luchtfoto kasteel foto kasteel


Contactgegevens:
Hotel Château Bethlehem
Bethlehemweg 2, 6222 BM Maastricht
Telefoon : +31 43 352 82 92
E-mail: frontofficeteachinghotel@zuyd.nl
Route op: www.hotelschoolmaastricht.nl/teaching-hotel-maastricht

Overnachten: Maak uw studiedag compleet en voeg er een “Limburgse” overnachting aan toe. Voor individuele reserveringen kunt u een mail sturen naar frontofficeteachinghotel@zuyd.nl of bellen naar +31 (043) 352 82 92. Kijk op de boekingsmodule [www.hotelschoolmaastricht.nl/teaching-hotel-maastricht] voor beschikbaarheid en prijzen.

De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie [ASG – vzw (B) & stichting (NL)] werd op 9 september 1981 opgericht in Antwerpen. Als “Associatie van Specialisten op het vlak van Gastronomiemarketing” is het de oudste in haar soort. Sedert juni 2007 is de zetel van deze vrijwilligersorganisatie gevestigd binnen het Hasselts Stadsarchief. Het is ook daar dat haar Studie- en Documentatiecentrum (met de “bibliotheek van de smaak”) sedert 5 oktober 2012 in de meest ideale omstandigheden kon ontplooien. Raadpleging op afspraak: studiecentrum@asg.be De “stichting ASG” (2011) heeft haar maatschappelijke zetel in Maastricht, Museum aan het Vrijthof. Meer info op: www.asg.be of www.streekgastronomie.nl

In het kader van de zorg voor professionaliteit voor eenieder die het “eten en drinken” uit de eigen regio ondersteunt, organiseerde de ASG eerder symposia onder de noemer “Het Schathuis van de Smaak”. De thema's waren: “Streekgebonden gastronomie en food communication” (2011), “Streekgebonden authenticiteit” (2013), “Levend erfgoed is een basis voor innovatief ondernemen” (2015) en “Innovatief in authenticiteit” (2016).



Voor meer informatie over "De culinaire ziel van Nederland. Aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders", klik hier.
Voor meer informatie over "Tweemaal oorlog, driemaal honger", klik hier.
Voor meer informatie over "Op de wijze van de chef", klik hier.
Voor meer informatie over het Boekenpodium, klik hier.

Garant-Uitgevers
Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen. Tel. 03-2312900 | Fax 03-2332659 | info@garant.be
Koninginnelaan 96, 7315 EB Apeldoorn. Tel. 055-5220625 | Fax 055-5225694 | info@garant-uitgevers.nl

Klik hier om geen mail meer te ontvangen van Garant-Uitgevers.