PUBLISHER
DISTRIBUTION
new events newsletter about us route journals contact shopping cart
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
EnglishAdvanced search >

Maklu | Garant | Spinhuis


open
19 & 20 september


Het Boekenpodium

 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Koen Geenen (Red.)
Mag ik ook wat zeggen? Empoweren van ouderen in een woon- en zorgcentrum
ISBN: 9789044125078
Number of pages: 163
Status: Published - can be ordered - can be delivered
Price: € 21,00
Publisher : Garant Uitgevers nv
Print-version   Order

About the book:
Empowerment, een modewoord of veeleer (juist bittere) noodzaak in de ouderenzorg? Ouderen die in een woonen zorgcentrum verblijven, hebben heel weinig controle over de manier waarop beslissingen over gezondheid en autonomie worden genomen. Vaak hebben ze zaken niet meer zelf in handen, hoewel ze daartoe nog perfect in staat zijn. Voor dit fenomeen zijn er een aantal mogelijke verklaringen. Zo is de invloed van het hospitalisatiesyndroom zeker niet te onderschatten. Maar ook de kenmerken van de huidige generatie ouderen, die ook wel de ‘stille generatie’ wordt genoemd, spelen een rol.

De auteurs willen een antwoord geven op de waargenomen behoeften binnen de sector. Ze bieden handvatten tot empowerment aan. Meteen presenteren ze een methodiek tot implementatie van empowerment op de afdelingen. Verder verdient empowerment als onderdeel van kwaliteitszorg de nodige aandacht. Empowerment zou vervat moeten zitten in het dagelijkse handelen in de ouderenzorg, zodat de huidige generatie ouderen een stem hebben in de beslissingen. Ook moet de sector zich voorbereiden op de komst van de toekomstige generatie ouderen. Deze generatie zal, anders dan de huidige, heel gepast de ‘protestgeneratie’ worden genoemd.

About the author(s):
Deze uitgave is een initiatief van de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel en VONK3, het Vlaams onderzoeks- en kenniscentrum voor de derde leeftijd, dat gelieerd is aan de hogeschool. Koen Geenen, ergotherapeut, is opleidingscoördinator van de Opleiding Ergotherapie van deze hogeschool en hij is medewerker bij Vonk3. De coauteurs zijn verbonden aan dezelfde hogeschool.