Johan Leman, Ann Trappers & Foyez vzw (Red.)
Spirituele en grootstedelijke zachte trance


ISBN:9789044135398
Aantal Pagina's:76 blz.
Prijs: €13,90
Uitgever: Garant Uitgevers nv
 

Over het boek:

Zachte grootstedelijke religieuze trance. Op precieze plaatsen en momenten, vaak tijdens de weekends, gaan mensen in Brussel op zoek naar een vorm van zachte religieuze trance, of noem het zelfoverstijging, geestesverruiming.
Het gaat onder meer om islamitische broederschapsbijeenkomsten buiten de moskeeën. Het gaat ook om christelijk pentecostaalse en evangelicaalse erediensten bij Roemeense Roma, Rwandees-Burundese voormalige vluchtelingen, Braziliaanse migranten, Brusselse Iraniërs. Het gaat ten slotte eveneens om enkele boeddhistische bijeenkomsten. Alleen al bij deze publicatie zijn in totaal vele honderden mensen betrokken, volwassenen, met de meest uiteenlopende achtergronden en heel verschillende profielen. Wat hier ter sprake komt, is geen marginaal fenomeen. Het lijkt er veeleer op dat grootstedelijkheid en multiculturalisme, door een nostalgisch verlangen heen, een hunkering naar persoonlijke groei en een authentieke zoektocht naar spiritualiteit, tot dit soort bijeenkomsten leiden. De auteurs beschrijven die gemeenschappen en hun bijeenkomsten. Ze zoeken er een verklaring voor en illustreren hun verhalen met foto’s.
Deze publicatie kadert binnen een projectsubsidie van de Erfgoedcel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel.


 
Uit de inhoud:

Inhoudsopgave
Woord vooraf


 
Over de auteur(s):

Johan Leman, antropoloog, is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en voorzitter van Foyer vzw – Multi-etnisch werk in Brussel. Ann Trappers, antropoloog, is stafmedewerker bij Foyer vzw. Foyer vzw, zie www.foyer.be .