M. Kinet (Red.)
De groep in psychoanalyse (Reeks Psychoanalytisch Actueel, nr. 12)


ISBN:9789044125283
Aantal Pagina's:343 blz.
Prijs: €38.00
Uitgever: Garant Uitgevers nv
 

Over het boek:
De psychoanalyse richt zich voor haar onderzoek van het onbewuste niet alleen naar het individu, maar ook naar groep, massa, maatschappij en cultuur. Op hun beurt staan al deze registers ook min of meer met elkaar op gespannen voet. Het is een van de zoveel disharmonieën die het menselijke kenmerken. Ook als behandelvorm is de psychoanalyse al lang geen (louter) individuele gelegenheid meer. Ze geeft immers acte de présence in groepen en (ziekenhuis)organisaties. Wat heeft de psychoanalyse er over groepsfenomenen te onthullen? Welke impact hebben groep en individu op elkaar? Wat zijn voor- en nadelen van het werken in/met groepen? Wat is er het statuut en de eigenaardigheid van psychoanalytische processen? Sowieso speelt groepspsychotherapie in (semi)residentiële psychoanalytische settings een hoofdrol. Uit diverse praktijkvoeringen en theoretische oriëntaties getuigen nationaal en internationaal gerenommeerde (groeps)psychotherapeuten over deze klinisch hoogst relevante materie.
 
Uit de inhoud:
Volledige inhoudsopgave
 
Over de auteur(s):
Mark Kinet is hoofdgeneesheer van de Kliniek St.-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie te Pittem en voert zelfstandige psychoanalytische praktijk te Gent. Hij is voormalig voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie, participant van de Belgische School voor Psychoanalyse, bestuurslid van de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, coördinator van de reeks ‘Psychoanalytisch Actueel’ en auteur van ‘Freud & Co in de Psychiatrie’ (2006) en ‘De Wetenschap van de Liefde en de Kunst van de Computeranalyse’ (2008).

Met bijdragen van Ad Boerwinkel, Frédéric Declercq, Gino Gevaert, Lieve Janssens, Guido Laforce, Jaak Le Roy, Claudio Neri, Wolf Spanoghe, Michel Thys, Frank Van den Bulke, Ronny Vandermeeren, Marie-Jeanne Vansina-Cobbaert, Guy Verbruggen en Mark Kinet.

Zie ook www.psychoanalytischactueel.eu.