Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


D. Janssens m.m.v. Britt De Jonghe, Kevin De Pelsmaker, Vincent van Zweeden
Het filosofencafé (met DVD). Inspiratiegids om te filosoferen
ISBN: 9789044126716
Aantal Pagina's: 139
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 20.00
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Filosoferen is een denkgemeenschap vormen met mensen die samen weten dat ze niet weten. Ze zijn bereid hun vanzelfsprekendheden los te laten en zichzelf en elkaar te bevragen op vastgeroeste denkschema’s over de meest uiteenlopende dingen. Ze gaan het engagement aan om met elkaar van gedachten te wisselen en samen op zoek te gaan naar zaken die hun blik verruimen en nuanceren.

Het positieve effect van het filosoferen hebben de auteurs ervaren in het (hoger) onderwijs, in het jeugdwerk en in het jeugdwelzijnswerk met maatschappelijk kwetsbare jongeren en jongeren van allochtone origine. Het is een proces van vallen en opstaan, maar gaandeweg leren jongeren te luisteren naar elkaar en dagen ze elkaar uit met argumenten en vragen. Dat proces vormt gemeenschap en heft verschillen van sociale klasse en etnische afkomst op.

Dit boek is een filosofiewerkboek. Het plukt de vruchten van vijftien jaar filosoferen met jongeren die studeren en verwerkt ook de resultaten van sessies met jongeren in het welzijnswerk. Enerzijds wordt stilgestaan bij de vraag wat de zin is van filosoferen in het onderwijs en in het sociaal werk. Anderzijds biedt het boek krachtig materiaal om concreet aan de slag te gaan als filosofisch begeleider, ook buiten het onderwijs en sociaal werk.

Op de bijgevoegde dvd staan filosofeersessies met jongeren als voorbeeld.

Uit de inhoud:
Volledige inhoudsopgave

Over de auteur(s):
Daniël Janssens, theoloog en filosoof, doceert Filosofie en Beroepsethiek aan de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel. Britt De Jonghe, Kevin De Pelsmaker en Vincent van Zweeden realiseerden aan deze hogeschool een afstudeerproject “Filosoferen met jongeren in het welzijnswerk”.