Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


M. Rietveld-van Wingerden & C. Tijsseling
Ontplooiing door communicatie. Geschiedenis van het onderwijs aan doven en slechthorenden in Nederland (O&A-Reeks, nr. 2)
ISBN: 9789044126082
Aantal Pagina's: 300
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 36,00
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
Een kind dat doof ter wereld komt of in de eerste levensjaren doof wordt, ontwikkelt uit zichzelf geen spraak. Daarom werden deze kinderen vóór 1950 ‘doofstom’ genoemd. Dat betekende niet dat zij niet leerden spreken. Hun onderwijs was lange tijd gekenmerkt door de spreekmethode, die bestond in een lang en moeizaam proces van oefenen voor de spiegel en het leren uitspreken van de afzonderlijke klanken.

De laatste vijftig jaar is er echter een toenemende aandacht voor de gebarentaal, zelfs in die mate dat alle Nederlandse dovenscholen die inmiddels gebruiken. Die evolutie ging gepaard met een groeiend zelfbewustzijn van doven. Zij gingen de dovencultuur centraal stellen met eigen gewoonten en ook een eigen taal, de gebarentaal. Daarmee werd echter het eeuwenlange vraagstuk over het meest geschikte communicatiemiddel binnen het dovenonderwijs niet afgesloten. Recente technologische ontwikkelingen, zoals het cochleair implantaat, leiden tot hernieuwde discussies. De geschiedenis laat een slingerbeweging zien, die in hoge mate bepaald wordt door de visie op de dove mens en de mate van diens emancipatie.

Het boek beschrijft de geschiedenis van doven en hun onderwijs in Nederland. Deze geschiedenis loopt voor een groot deel gelijk met ontwikkelingen in de omringende landen. Daartoe behoort ook de groep slechthorenden, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de emancipatie van mensen met een auditieve beperking.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave

Over de auteur(s):
Marjoke Rietveld-van Wingerden is onderzoeker en docent aan de Faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Corrie Tijsseling is verbonden aan het Departement Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen van de afdeling Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Deze uitgave is een initiatief van Vereniging OenA – Vereniging voor Ortho-Agogische activiteiten


In de media:
Kritisch Lezen - HVV - Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging