Maklu
Garant & Cyclus
Het Spinhuis
Distributie
nieuw prikbord nieuwsbrief over ons route tijdschriften contact winkelmand
 
 
 
 
HOME
NEDERLANDS
ENGLISHGeavanceerd zoeken >
 
BELGIE
Somersstraat 13-15
2018 Antwerpen
Tel: +32 (3) 231 29 00
Fax: +32 (3) 233 26 59
 info@maklu.be
 uitgeverij@garant.be

NEDERLAND
Koninginnelaan 96
7315 EB Apeldoorn
Tel: +31 (55) 522 06 25
Fax: +31 (55) 522 56 94
 info@maklu.nl
 info@garant-uitgevers.nl


Kristien Justaert
Transcendentie in immanentie. Goddelijke hoogtes en laagtes met Heidegger, Deleuze en Derrida
ISBN: 9789044125818
Aantal Pagina's: 244
Status: Verschenen - bestelbaar - leverbaar
Prijs: € 28,90
Uitgever : Garant Uitgevers nv
Print-versie   Bestel Nu

Over het boek:
In een tijd en een wereld waarin een vastomlijnde religieuze traditie niet meer bestaat en waarin de verwoording en de beleving van het christelijk geloof meer dan ooit onderhevig is aan invloeden van andere spirituele en godsdienstige tradities, biedt de auteur nieuwe uitdrukkingswijzen aan de zoekende gelovige die wil nadenken over de goddelijke transcendentie in termen die de christelijke traditie overstijgen, maar daar tegelijkertijd nauw mee verbonden blijven. Het overstijgend karakter van Gods liefde maakt immers de mystieke kern van deze traditie uit.

Goddelijke transcendentie wordt al lang niet meer gedacht als een ‘bovennatuur’, als een andere, betere wereld die tegenover dit aardse tranendal staat. Zulke voorstellingen behoren tot het zogenaamde ‘representatiedenken’, een denken dat haar object probeert te vangen en te beheersen in voorstellingen. En net met God of het goddelijke lijkt dat niet zo goed te lukken: God transcendeert ons immers ‘per definitie’. Hoe kunnen we het overstijgende karakter van God dan denken? Aan de hand van het werk van drie hedendaagse filosofen – Martin Heidegger, Gilles Deleuze en Jacques Derrida – onderzoekt de auteur de mogelijkheden om het ongrijpbare karakter van God, de niet-representeerbare kern van elke religieuze traditie (waarnaar ook de mystiek verwijst), onder woorden te brengen. Dat dit thema geen louter abstracte denkoefening is, bewijst de politieke inzet die – naast de mystieke affiniteiten – bij zowel Heidegger als Deleuze en Derrida op het spel staat.

Uit de inhoud:
Inhoudsopgave

Over de auteur(s):
Kristien Justaert studeerde godsdienstwetenschappen en godgeleerdheid aan de KU Leuven, waar zij momenteel postdoctoraal onderzoeker is aan de faculteit theologie. Zij werkt vooral rond wijsgerige theologie, spiritualiteit en politieke theologie.